Vragen? Bel uw huisarts

Rijbewijskeuring

Sinds 1 januari 2014 hoeven oudere automobilisten (B) en motorrijders (A) zich pas vanaf hun 75ste voor het rijbewijs te laten keuren. Ook zijn rijbewijzen voor bestuurders tussen de 60 en 70 jaar vanaf dat moment langer geldig.

Een nieuw rijbewijs is tien jaar geldig voor bestuurders tot 65 jaar. Na hun 70ste verjaardag is de geldigheidsduur vijf jaar. Over een regeling die de verplichte keuring op grond van leeftijd vervangt door een rechtvaardiger systeem, moet nog een nader voorstel van de minister komen.

Voor wie het rijbewijs korter dan 10 jaar geldig is vanwege een medische aandoening of medicijngebruik blijft de rijbewijskeuring bij verlenging verplicht. Ook moet voor verlenging van een groot rijbewijs (CDE) een keuring plaatsvinden.

Algemene regels vanaf 1 januari 2014 voor rijbewijs B en A:

  • Jonger dan 60 jaar. Een rijbewijs verlengd voor uw 60e is 10 jaar geldig en u hoeft niet te worden gekeurd.
  • Tussen 60 en 65 jaar. Bij verlenging is dit rijbewijs 10 jaar geldig; medische keuring is niet nodig.
  • Tussen 65 en 70 jaar. Het nieuwe rijbewijs is geldig tot 75 jaar; medische keuring is niet nodig.
  • Tussen 70 en 75 jaar. Het verlengde rijbewijs is 5 jaar geldig. Medische keuring nodig als het oude rijbewijs verloopt op of na uw 75ste verjaardag.
  • 75 jaar of ouder. Het rijbewijs is 5 jaar geldig; medische keuring verplicht.

ANBO heeft met andere organisaties een landelijk netwerk van officieel geregistreerde keuringsartsen opgezet. Verspreid over de provincie voeren de artsen, speciaal voor leden van de seniorenorganisaties, betaalbare rijbewijskeuringen uit. Moet u zich laten keuren voor uw rijbewijs? U leest hier meer informatie over rijbewijskeuringen en een lijst van keuringsartsen per provincie (PDF, 81 pagina's). Door in de inhoudsopgave op de provincie van uw keuze te klikken, gaat het systeem meteen naar het juiste hoofdstuk in het document. Door op 'naar boven' te klikken, keert u weer terug naar de inhoudsopgave.

De volgende huisartsenpraktijken in Hoogeveen voeren ook rijbewijskeuringen uit:

Huisartsenpraktijk Stationstraat

Stationsstraat 6a
7901 AB Hoogeveen
Tel (0528) 262657

Huisartsenpraktijk de Beuken

Van Limburg Stirumstraat 144
7901 AT Hoogeveen
Tel (0528) 262774
 

Bij een rijbewijskeuring moeten automobilisten een Eigen Verklaring invullen. Deze is tegen betaling verkrijgbaar via www.MijnCBR.nl. De Eigen verklaring is ook te koop als papieren formulier bij de meeste gemeenten. Wij raden u aan vooraf na te gaan of uw gemeente de Eigen Verklaring aan de balie verkoopt. Meer informatie: telefoonnummer 1400 of www.rijksoverheid.nl. Leden die gebruikmaken van de rijbewijskeuringsvoordelen moeten zelf de papieren naar het CBR sturen.
Mogelijk wordt uw verplichte rijbewijskeuring (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer naar de mogelijkheden bij uw zorgverzekering(tussenpersoon) of kijk in de voorwaarden. U heeft een kwitantie nodig om in te dienen bij uw zorgverzekeraar.