Vragen? Bel uw huisarts

Aanvullende informatie over oogklachten en tips:

Met het ouder worden komen oogklachten meer voor. Dat heeft gevolgen voor het algemeen functioneren. Door oogklachten wordt de deelname aan het verkeer bemoeilijkt en neemt de kans op vallen toe.

Gelukkig kunnen veel oogaandoeningen behandeld worden, mits men er op tijd bij is.

Hieronder wordt kort verteld over de behandelingen. Maar eerst volgt een aantal algemene tips.

Algemene tips:

1. Niet iedere oudere heeft de juiste brilsterkte. Als u minder ziet en u heeft een oude bril, ga dan naar de opticiën om uw ogen te laten doormeten.

2. Zorg voor voldoende licht in huis. Zorg er ook voor dat in de nacht de wc makkelijk gevonden kan worden.

3. Door algemeen ziek zijn, ontregelde suikerziekte, overmatig alcoholgebruik kan het zicht tijdelijk verminderd zijn. Dus probeer deze omstandigheden te verbeteren.

4. Neem geen risico s in het verkeer. Laat uw ogen doormeten als u minder ziet. De opticiën weet bij welke visus u nog kan deelnemen aan het verkeer.

Informatie over behandelingen:

Staar is een oogaandoening waarbij de lens of het kapsel van de lens van het oog stug wordt. Een kunstlens, die ingebracht wordt onder lokale verdoving, biedt uitkomst.

Glaucoom is een aandoening waar de oogboldruk meestal te hoog is. Het is vaak familiair. Het is meestal eenvoudig te behandelen met speciale oogdruppels.

Maculadegeneratie is een ziekte in het oog waardoor mensen niet meer scherp kunnen zien in het middelste deel van het oog. Maculadegeneratie heeft een droge en een natte fase. In de natte fase neemt het verminderd zien snel toe en kunnen mensen bochtige, golvende lijnen gaan zien. In deze fase kan een injectie in het oog gegeven worden, die achteruitgang tegen gaat. Voor de droge vorm is nog geen behandeling. Ga dus snel naar de huisarts als uw gezichtsvermogen snel verslechtert.

Diabetische retinopathie komt voor bij mensen met suikerziekte. Doordat suikzerziekte de vaten van de ogen kan aantasten, kunnen er bloedinkjes ontstaan en die kunnen voor littekens zorgen. Daarom is het belangrijk dat mensen met suikerziekte minimaal eens per twee jaar een foto (fundusfoto) van hun ogen laten maken of naar de oogarts gaan. Als er afwijkingen gezien worden, kan de oogarts die eenvoudig weglaseren. Ook is het belangrijk dat de bloeddruk niet te hoog wordt.

Visuele hulpmiddelen:

Visuele hulpmiddelen, zoals een lamp met vergrootglas, kunnen ervoor zorgen dat mensen die minder zien, toch nog kunnen lezen.

Er bestaan bandjes met voorgelezen boeken. Enkele sites op de computer hebben ook al gesproken informatie. Bij Visio hebben ze nog veel meer informatie over visuele hulpmiddelen.