Vragen? Bel uw huisarts

Vallen: mogelijkheden tot behandeling

1. Medicatie

Neem bloeddrukmedicatie zo trouw mogelijk in om schommelingen in de bloeddruk te voorkomen. Neem zo min mogelijk medicatie, die sufheid als bijwerking heeft. Neem voldoende eiwitten, calcium en vitamine d in om de botten zo sterk mogelijk te houden.

2. Bevorder het zicht

Zorg voor voldoende verlichting in huis en draag indien nodig uw bril.

Indien u problemen heeft met uw ogen, klik dan hier voor meer informatie.

3. Voorkom uitglijden

Veel mensen vallen omdat ze uitglijden op natte vloeren of gladde oppervlakken. Draag geen schoeisel met gladde zolen.

Pas op voor losliggende voorwerpen op de vloer, zoals matten en kranten.

4. Stimuleer de kracht in de spieren

Veel bewegen is de manier om spieren te trainen. Als het lukt, is buiten fietsen of wandelen het beste. Maar mensen die door hun ziekte lang niet goed hebben bewogen, kunnen eerst thuis trainen met een stepper of hometrainer.

Fysiotherapeuten kunnen bij dit stuk goed adviseren en coachen. Voor het vinden van een fysiotherapeut klik hier.

5. Doe niet teveel dingen tegelijk

Het is moelijker het evenwicht te bewaren en uzelf op te vangen als u beide handen voor iets nodig heeft.

6. Aanvaard hulpmiddelen, zoals een rollator

Als het lopen moeilijk wordt, is de verleiding misschien groot om de hele dag in de stoel te blijven zitten. Maar dat bevordert de achteruitgang van de spierkracht. Soms is dan een hulpmiddel zoals een rollator noodzakelijk.

Ergotherapeuten hebben veel verstand van hulpmiddelen. Voor meer informatie over begeleiding van een ergotherapeut klik hier.

7. Meld het op tijd als het door problemen met lopen en staan moeilijk wordt om voor uzelf te zorgen

Voor veel dingen in het huishouden en voor persoonlijke verzorging is een goed evenwicht, lopen en staan erg belangrijk. Als het tijdelijk niet goed met u gaat, is het verstandig hulp in te schakelen.

Hulpmiddelen

- Kleine hulpmiddelen zijn steeds gangbaarder verkrijgbaar. Zo hebben bouwmarkten allerlei soorten grepen in hun assortiment. Maar ook meer gespecialiseerde zaken zoals sanitairwinkels en hulpmiddelenwinkels zoals Meyra hebben deze middelen. Uiteraard is het ook via webwinkels verkrijgbaar. Vb. www.able2.nl. Als u een greep wilt kopen, die u elders kan gebruiken bij het opstaan van het toilet, kijk dan eens bij beugels zonder boren. Met grote zuignappen is zo'n greep te bevestigen op de muur en na gebruik weer mee terug te nemen naar huis: http://www.able2.nl/leven-en-wonen-beugels-zonder-boren

- Een toiletstoel kan een half jaar lang geleend worden van een thuiszorgwinkel, bv. Icare. Deze is te gebruiken over een toilet heen, zodat de zitting hoger is en er aan beide kanten steun is. Ook onder de douche te gebruiken om zittend te douchen. Let op dat er goede rubbere noppen onder zitten, tegen het verschuiven op de (natte) vloer. Als een toiletstoel of douchestoel langer dan een half jaar nodig is, dan kunt u zelf een stoel aanschaffen (evt. iom een ergotherapeut) of een verzoek indienen bij de gemeente (WMO).

- Een anti-slipmat is een voorziening waar een deel van de vloer minder glad van wordt. Let goed op of het qua oppervlakte voldoende is en dat u niet naast de mat alsnog uitglijdt. Een andere optie is om de hele vloer te laten behandelen met een toplaag, waardoor de hele oppervlakte stroever wordt. Diverse bedrijven kunnen dit uitvoeren. Meestal kunt u na 12 uur weer van de vloer gebruik maken.

Voor thuiszorgorganisaties, klik hier

Voor maaltijdvoorziening, klik hier.