Vragen? Bel uw huisarts

Wat is vergeetachtigheid

Er is sprake van vergeetachtigheid wanneer uw geheugen minder goed werkt dan u van uzelf gewend bent. Het geheugen is een functie van de hersenen die informatie opslaat. Zonder geheugen is spreken, waarnemen, begrijpen, denken en plannen niet mogelijk.    Geheugenverlies

Symptomen

Iedereen vergeet wel eens wat. Pas wanneer u merkt dat u meer vergeet dan voor u gebruikelijk is, is er sprake van geheugenklachten en is het mogelijk dat het geheugen achteruit gaat. Bij geheugenproblemen kunt u denken aan:

  • het moeilijk op namen kunnen komen
  • spullen kwijt zijn
  • afspraken vergeten
  • in de war zijn met dagen
  • het vergeten van gebeurtenissen, kort of lang geleden

Ouderdomsvergeetachtigheid

Met de jaren wordt iedereen wat vergeetachtig. Naarmate je ouder wordt slijten de hersenen als het ware een beetje. Veel oudere mensen merken dat hun geheugen achteruit gaat, dit noem je ouderdomsvergeetachtigheid. Vergeetachtigheid kan erger worden door bijvoorbeeld:

  • spanningen en heftige gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner of een ontslag
  • depressiviteit
  • gebruik van bepaalde medicijnen
  • lichamelijke ziekten (bijv. ziekte van de schildklier)

Ouderdomsvergeetachtigheid of dementie

Er is verschil tussen ouderdomsvergeetachtigheid en dementie. Bij ouderdomsvergeetachtigheid kunnen geheugenklachten wel hinderlijk zijn, maar men kan de dagelijkse activiteiten gewoon uitvoeren. Dementie geeft problemen in het hele dagelijkse leven.

Er is wel een groot verschil tussen dementie en acute verwardheid, ook wel delier genoemd. Voor verdere informatie over een delier gaat u naar http://www.thuisarts.nl.   Ook moet u uw huisarts hiervan op de hoogte stellen.

 

Is vergeetachtigheid ernstig en wat kan men verwachten?

Of geheugenklachten ernstig zijn, hangt af van de mate van vergeetachtigheid en de beperkingen die het geeft in het dagelijks leven. Ouderdomsvergeetachtigheid kan vervelend zijn, maar is niet zorgelijk. Als er andere beperkingen bijkomen en u kunt steeds minder goed voor uzelf zorgen, dan is de toestand ernstiger en kunnen de geheugenproblemen een voorloper zijn van dementie.

 

Wanneer naar de huisarts?

Voor ouderdomsvergeetachtigheid hoeft u niet naar de huisarts. U kunt altijd een afspraak maken bij uw huisarts als u denkt dat uw geheugen snel achteruit gaat en u bang bent dat er sprake is van dementie/Alzheimer. Als er andere beperkingen bijkomen en u kunt steeds minder goed voor uzelf zorgen, dan is het verstandig een afspraak te maken met uw huisarts.

 

Meer informatie en tips kunt u vinden op

Voor meer informatie en tips klik hier.

 

Voor verdere vragen over

Geheugenverlies klik hier.

Begeleiding en steun (persoonlijk contact, praktische informatie en coördinatie van zorg en behandeling) klik hier  

De medische behandeling klik hier.

De persoonlijke zorg en/of huishoudelijke zorg klik hier.

Activiteiten, dagopvang of dagbehandeling  klik hier.

Service en ondersteuning klik hier.

Tijdelijke opvang klik hier.

Anders wonen klik hier.

Zoeken van een hulpverlener klik hier.